15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbasadorul SUA critică Parlamentul României

Ambasadorul SUA critică Parlamentul României

Nicholas Taubman le-a recomandat parlamentarilor „să-şi consolideze sentimentul responsabilităţii“, în loc să incrimineze presa atunci când dezvăluie corupţia la nivel înalt.

Ambasadorul SUA în România, Nicholas Taubman, a declarat ieri, în cadrul conferinţei „Societatea Civilă: Perspective“, că parlamentul ar trebui să nu mai intimideze şi să nu incrimineze presa.

„Consider că legislativul ar trebui să-şi consolideze propriul sentiment al responsabilităţii, în loc să încerce să restricţioneze eforturile unei prese libere de a-şi exercita rolul legitim în România, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente“, a afirmat ambasadorul SUA în România.

 

„Sunt îngrijorat cu privire la acţiunile parlamentului pentru a slăbi capacitatea procurorilor“

 

Nicholas Taubman a mai spus că este surprins de atacurile la adresa postului public TVR, în urma difuzării înregistrării cu foştii miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan. „A fost surprinzător pentru mine faptul că, atunci când un post de televiziune a difuzat, recent, un reportaj referitor la un presupus act de corupţie al unui oficial, reacţia unora a fost aceea de a ataca instituţia de presă şi jurnaliştii care au realizat reportajul, în loc să se axeze pe acuzaţiile grave semnalate de mass-media“, a declarat ambasadorul SUA în România, Nicholas Taubman. El a mai spus că rolul jurnalismului de investigaţie este foarte important şi că nu trebuie pus în pericol. „Ştim că există întotdeauna tentaţia de a «omorî mesagerul», vorba vechii zicale. Dar rolul jurnalismului de investigaţie este mult prea important pentru a fi pus în pericol în acest mod“, a adăugat ambasadorul SUA.

Nicholas Taubman s-a arătat îngrijorat de ultimele modificări ale legilor penale. „Nu sunt avocat şi nici judecător. Dar bunul-simţ ne spune că o lege care ar face aproape imposibile activităţile de percheziţie ale poliţiei, dacă nu informează suspectul în prealabil, – de exemplu, într-un caz de trafic de droguri – este o lege proastă“, a declarat ambasadorul SUA, Nicholas Taubman. „Sunt destul de îngrijorat, de exemplu, cu privire la recentele acţiuni ale parlamentului pentru a slăbi capacitatea procurorilor şi a autorităţilor de aplicare a legii în combaterea unei serii de infracţiuni grave, printre care mita şi corupţia“, a mai spus Taubman.

Şi englezii ne trag de urechi

 

Marea Britanie „împărtăşeşte îngrijorarea“ guvernului SUA – exprimată ieri de ambasadorul Nicholas Taubman – că amendamentele propuse la Codul Penal şi cel de Procedură Penală ar putea diminua capacitatea autorităţilor române de a investiga şi condamna persoane suspectate de infracţiuni grave.

Într-un comunicat al ambasadei transmis ieri agenţiei NewsIn, misiunea diplomatică britanică „ia notă“ de comentariile făcute ieri de ambasadorul american Nicholas F. Taubman pe tema amendamentelor propuse pentru Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

„Împărtăşim îngrijorarea guvernului SUA că, în cazul în care sunt aprobate în forma actuală, amendamentele propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală ar putea diminua capacitatea autorităţilor române de a investiga şi urmări în justiţie persoanele suspectate într-o gamă largă de infracţiuni grave, dar şi eficienţa cooperării dintre Marea Britanie şi România împotriva fenomenului infracţional care ne afectează pe noi toţi“, arată documentul citat.

Olteanu atacă America

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a reacţionat dur la criticile aduse parlamentului român de ambasadorul american, acuzându-l pe acesta de corupţie. „Domnul ambasador Taubman şi-a obţinut postul în urma sponsorizării campaniei electorale a lui George Bush. Nu ştiu care sunt standardele politice şi morale şi legale din America, dar, în orice caz, în România aşa ceva ar fi considerat un act de corupţie şi un act imoral“, a declarat Bogdan Olteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII